Infektionsprevention ska minska sjukvårdskostnaderna i Colombia

Kostnaderna för sjukvården ökar och behovet av infektionskontroll, som Bactiguards förebyggande lösning, har blivit ett mer prioriterat område. I februari genomförde Bactiguard och Business Sweden ett gemensamt besök till Colombia, med syftet att nätverka och etablera relationer med beslutsfattare och potentiella kunder inom sjukvården för att åstadkomma en bättre penetration av den colombianska marknaden.

– En del av processen med att implementera Bactiguards nya teknologi är att börja med att utbilda läkare om fördelarna med vår produkt när det gäller kostnadseffektivitet och patientsäkerhet, säger Michael Baez, Försäljningsdirektör för Latinamerika och fortsätter:

– Det kräver att man även tar itu med globala frågor som bakterier som är resistenta mot antibiotika och den utmaning som vi står inför om vi inte agerar nu.

Latinamerika är en av Bactiguards prioriterade marknader och 2015 tecknade Bactiguard ett distributionsavtal med Life Nanotech SAS för Colombia, som omfattar samtliga produkter i bolagets infektionshämmande produktportfölj. Etableringen på den colombianska marknaden gör det möjligt för Bactiguard att utöka sin närvaro och försäljning på denna stora och viktiga marknad.

För närvarande befinner sig Bactiguard i förberedelsefasen för att starta utvärderingen av bolagets urinvägskatetrar och endotrakealtuber vid fyra olika privata sjukhus och fler utvärderingar väntas följa under året.

Vårdrelaterade infektioner är ett stort problem i Colombia, särskilt på intensivvårdsavdelningarna. De vanligast förekommande områden där infektioner uppstår är i luftvägarna (ca. 48 procent), urinvägarna (ca. 30 procent) och blodomloppet (ca.19 procent).

Genom att implementera förebyggande lösningar, som Bactiguards infektionshämmande produkter, kan förekomsten av vårdrelaterade infektioner minskas avsevärt samtidigt som patientsäkerheten ökas och kostnaderna för hälso- och sjukvården minskas.

Colombia har även genomfört en omfattande reform av sjukvårdssystemet för att förbättra hälso- och sjukvården för samtliga medborgare. Det gör det möjligt för innovativa teknologier som Bactiguards teknologi att vetenskapligt utvärderas inför kommande upphandlingar.

Följande representanter, från vänster till höger, besökte den svenska ambassaden i Bogota: Javier Sanchez (Bactiguard), Jörgen Larsson (Karolinska Universitetssjukhuset), Thomas Andersson (Svenska ambassaden i Bogota), Grazyna Sotta (Business Sweden), Anna Sahlström (Karolinska Universitetssjukhuset), Arley Gomez (Life Nanotech) och Erik Alarik (Business Sweden)

Fakta om Colombia

Colombia är med sina närmare 50 miljoner människor den tredje största ekonomin i Latinamerika. Cirka 7 procent av landets BNP satsas på hälso- och sjukvård. Colombia är ett av de länder som är ledande när det gäller att införliva ny teknik, tillsammans med Mexiko, Brasilien och Chile. Hela regionen genomsyras av en ständigt pågående reformering. Colombia är på väg att bli ledande när det gäller att uppnå nästa nivå inom hälso- och sjukvården och börjar närma sig den kvalitet och säkerhet som finns i Europa och Nordamerika.