Vårdrelaterade infektioner ökar i Sverige

A doctor and nurse having a chat with a senior patient

Vårens nationella mätning av vårdrelaterade infektioner från Sveriges Kommuner och Landsting visar att andelen vårdrelaterade infektioner ökar jämfört med föregående år, från 8,9 till 9,6 procent.

Ökningen är relativt liten, men utvecklingen går åt fel håll och resultatet varierar kraftigt mellan olika regioner och landsting. Trots förbättrade hygienrutiner och klädregler har Sverige en fortsatt hög andel vårdrelaterade infektioner.

Utvecklingen visar att förbättrade hygienrutiner inte är tillräckligt för att sänka andelen vårdrelaterade infektioner i svensk sjukvård. Det måste till nya preventiva åtgärder för att förbättra säkerheten för patienterna, minska antalet komplikationer och korta ned vårdtiden, säger Cecilia Edström, Försäljnings-, Marknads- och Kommunikationsdirektör på Bactiguard.

Stor andel av infektionerna orsakas av medicintekniska produkter

Omkring 60 procent av alla vårdrelaterade infektioner orsakas av medicinteknisk utrustning, däribland katetrar. Infektioner i urinvägarna, luftvägarna och blodvägarna är tre av de vanligast förekommande områden där infektioner uppstår. Bactiguard har utvecklat en väl beprövad och kliniskt testad produktportfölj av kostnadseffektiva lösningar för att förebygga infektioner inom dessa områden.

Urinvägsinfektioner och lunginflammation ligger i topp bland vårdrelaterade infektioner, medan andelen patienter som drabbas av den allvarliga komplikationen blodförgiftning är lägre, men visar en ökning sedan förra mätningen.

De infektioner som patienter drabbas av i samband med sjukhusvistelse går att förebygga. Bactiguard har en patientsäker och kostnadseffektiv lösning, som skulle kunna komma många fler till del. Nyckeln till framgång är att fokusera på prevention och patientnytta, säger Cecilia Edström.