Fredrik

Med Bactiguard har livet med kateter blivit hanterbart

Det finns dagar när allt förändras, när livet byter riktning. Den semesterdag i Spanien, då Fredrik simmade in i en sandbank och fick en ryggmärgsskada, är en sådan dag. I det mindre formatet är även dagen när Urologklinikens Hemsjuksköterska Lotta frågade om han vill prova en BIP Foley Catheter Silicone en förändringens dag.

Efter några veckors akutvård, ambulansflyg och ett halvårs rehabilitering på ett ryggmärgscenter kom han hem till hustrun, barnen och villan i Skåne. I tjugo år har Fredrik levt med sviterna.

”Folk som ser en människa i rullstol tänker ”Stackarn, som inte kan gå.” Men att kunna gå ligger långt ner på listan över saker jag skulle vilja kunna. Det är så mycket annat som följer med en ryggmärgsskada”, säger Fredrik.

Att kunna sköta magen när man behöver, ha full lungkapacitet och en problemfri urintömning ligger högre. Det sista är han på god väg att lyckas med.

”Jag fick kateter direkt efter olyckan, till att börja med en intermittent. Men självtömningen fungerade inte för mig så ganska snart blev det en kvarliggande kateter” berättar Fredrik.

Urinvägsinfektionerna började omedelbart och blev en ständig plåga. Fredrik lärde sig snabbt att känna igen symptomen.

”Det är som en olustkänsla i hela kroppen. Eftersom ryggmärgsskadan påverkar nervsystemet stiger blodtrycket lätt, man får huvudvärk och svettningar. Sedan gör det förstås ont också. Som ryggmärgsskadad känns smärtorna inte bara där infektionen sitter utan kan även ge sig till känna som exempelvis sveda i huden.”

Nästan lika illa som själva infektionerna var oron för när nästa skulle komma. Varje morgon kände Fredrik efter. Hur mådde han? Var det något på gång? Skulle han kunna göra vad han och familjen planerat. Fredrik har provat katetrar av de flesta slag: latex, silikon och silverbelagda. Genom åren har han också testat nästan all antibiotika som finns – och det bekymrar honom.
    
”Tömmer man ut hela förrådet är det till slut ingenting som biter. Att inte behöva ta penicillinkurer hela tiden är nästan det bästa med att hitta en fungerande kateter”, säger Fredrik.

För det har han gjort. När Fredriks hemsjuksköterska för ett par år sedan fick honom att prova Bactiguards urinkateter hade det en omedelbar effekt.

”Tidigare hade jag ständiga infektioner, minst en varje månad. I fjol hade jag inte mer än tre under hela året.”

Med färre infektioner behöver han heller inte byta kateter lika ofta, vilket är en pärs varje gång.

”Jag har fått en lugnare tillvaro, bättre kontroll och kan koncentrera mig på annat. Med Bactiguard har livet med kateter blivit hanterbart. Det är lite som att ha en hemförsäkring, det ger en viss grundtrygghet med den här katetern” säger Fredrik.