Forskare från Lund tilldelades det prestigefyllda Global Sepsis Award

Varje år drabbas 40 000 svenskar av sepsis, och så många som 20 procent dör. Trots att sjukdomen är nästan lika vanlig som cancer har många svenskar aldrig hört talas om det.

Adam Linder, forskare inom internmedicin vid Lund Universitet, har tilldelats det prestigefyllda priset Global Sepsis Award 2017 av Global Sepsis Alliance för sina insatser inom sepsisforskning. Linder kommer att ta emot priset på den internationella konferensen ”International Sepsis Forum” i Paris som i år sammanfaller med Bactiguard sponsrade World Sepsis Day, som äger rum den 13 september 2017.

Linder grundade Sepsisfonden, en ideell organisation som arbetar för att öka medvetenheten om sepsis, tillsammans med kommunikationsspecialisten Ulrika Knutsson. Fonden har ett nära samarbete med Global Sepsis Alliance, German Sepsis Society och UK Sepsis Trust.

“Jag hade en ögonöppnande erfarenhet för några år sedan när jag studerade medvetenheten om sepsis i Sverige, som visade att endast en av fem svenskar hade hört tales om sepsis, medan nästan 90 procent av svenskarna hade hört talas om sjukdomar som leukemi eller Parkinson”, säger Linder.

Diagnostisera sepsis

I Sverige saknar ett av tre sjukhus tydliga riktlinjer för hur man hanterar sepsispatienter på akuten, medan sannolikt alla sjukhus vet hur man hanterar misstänkt stroke eller hjärtinfarkt, enligt Linder. Förutom att öka medvetenheten om sepsis och utbildningen inom detsamma, har Linder och hans kollegor upptäckt att nivåerna av ett protein i blodet, det heparinbindande proteinet (HBP), är förhöjda hos nästan 80 till 90 procent av sepsispatienterna. Ett blodprov som nu utvecklats av ett diagnostikföretag kan minska den kritiska, och ofta, utdragna diagnostiseringen och påskynda behandlingsstarten av sepsis. Kvalitetssäkrade tester kommer att vara tillgängliga i Sverige redan i höst.

Sepsis och antibiotikaresistens

Sverige kommer att se en ökning av sepsisfallen i framtiden eftersom de är starkt associerade med antibiotikaresistens. Ju mindre effektiv antibiotikan är på att döda skadliga bakterier, ju högre risk för sepsis. Spridningen av antibiotikaresistenta bakterier leder inte bara till ett ökat antal fall av sepsis, utan också till en högre dödlighet på grund av bristen på effektiva behandlingar.

Bactiguards vision ligger nära Linders och Sepsisfondens: att minska förekomsten av sjukvårdsrelaterade infektioner och minska spridningen av antimikrobiell resistens, vilket i slutändan minskar förekomsten av sepsis och räddar liv.

Under Almedalenveckan, den 6 juli 2017, arrangerar Sepsisfonden och Bactiguard, ett gemensamt seminarium med syfte att öka medvetenheten sepsis hos allmänheten. För mer information om tid och plats för evenemanget, klicka här.