EAU kongressen överträffade alla förväntningar

Omkring trehundra urologer besökte Bactiguards monter på EAU, Europas största kongress för läkare som är specialiserade inom urologi. Flera av dem uttryckte ett stort behov av en lösning som minskar antalet kateterrelaterade urinvägsinfektioner (CAUTI), som ofta förekommer när patienter använder urinkateter under en längre tid.

Under den tre dagar långa kongressen träffade Bactiguard både läkare, som framgångsrikt redan använder bolagets produkter för sina patienter, såväl som potentiella nya användare och distributörer på marknader där Bactiguard ännu inte finns.

Att Bactiguards infektionshämmande urinvägskatetrar kan användas i upp till 90 dagar, var något som mottogs mycket positivt av flera urologer. En av urologerna som redan använder Bactiguards urinvägskatetrar är Dr. Mohammad Alghanem som arbetar på sjukhuset Jaber Alahmad i Kuwait. Han använder katetrarna främst för patienter med långvarigt bruk. I genomsnitt använder Dr. Alghanems patienter katetrarna i två månader men de kan användas i upp till tre månader vilket kan jämföras med en månad för standardkatetrar.

– Mina patienter upplever mindre irritation och infektion i urinvägarna och är nöjda med Bactiguards urinvägskatetrar. Det innebär också att patienterna inte behöver komma lika ofta till sjukhuset för att byta kateter, säger Dr Mohammad Alghanem.

Högst upp på urologernas agenda är att minska användningen av antibiotika och spridningen av multiresistenta bakterier, som är en världsomfattande utmaning för alla. Urologerna kunde se det faktiska värdet av att använda Bactiguards infektionshämmande urinvägskatetrar (BIP Foley katetrar), då dessa är både effektiva i att väsentligt minska andelen CAUTI och användningen av antibiotika och samtidigt är kostnadseffektiva.

– Det intresse som delegaterna visade på kongressen översteg våra förväntningar med råge i år och det var en betydande ökning jämfört med förra årets kongress i Madrid. Det stora antalet besökare och många kunder som ville ha ett uppföljningsmöte på deras sjukhus är verkligen uppmuntrande och visar att vårt deltagande på EAU är viktigt, säger Nina Nilsson, marknadschef på Bactiguard.

Om EAU kongressen 2016

Den årliga European Association of Urology (EAU) kongressen, anordnades för 31:a gången den 11 – 14 mars i München. Omkring 11.000 läkare, innovatörer, forskare, patienter och närmare 200 utställare från hela världen deltog på kongressen. Syftet med kongressen var att utbyta kunskap och erfarenheter samt att uppdatera sig om de senaste rönen inom urologi.  Den tre dagar långa kongressen hade ett omfattande program med 300 seminarier, workshops och praktisk utbildning, arrangerad av inte mindre än 1 400 talare. 4 000 posters lämnades in varav 100 posters presenterades.

Fotnot: Citatet från Dr. Mohammad Alghanem avser enbart den kliniska erfarenheten.